H-3100 Salgótarján, Fő tér 5.  tel.: +36 32 310503   e-mail: info@fotoklubnograd.hu
VARGA ISTVÁN  (1936 -2001)
   Fiatal tanárként a Dunántúlról került Nógrádba, melyet választott hazájának tekintett. Életét a gyerekek nevelésére, a vizuális kultúra oktatására szentelte. Elkötelezett tanári hivatása mellett aktív képzőművészeti tevékenységet is folytatott, magas szinten művelte az alkalmazott grafikát és a tűzzománc képek készítését. Mindezeket, csakúgy, mint a fotózást is, elsősorban oktató-nevelő munkája színesebbé, gazdagabbá tétele érdekében használta fel. Iskolájának galériáját példamutató színvonalon szervezte, a város valóságos kis kultur központjává varázsolta. Művészi, grafikai képességeit igen jól kamatoztatta a fotóklubban is, melynek élete végéig aktív tagja volt.
   Nemcsak a kiállítások, prospektusok, kiadványok megtervezésében, hanem azok kivitelezésében is nélkülözhetetlen segítséget nyújtott. Rendszeresen részt vett a fotótúrákon, különösen szívesen járta a Magas Tátra ösvényeit. Elsősorban diaképeket készített, melyeket sokoldalúan tudott felhasználni. Ezekből készültek kiállítási képei is és ezekből készítette oktató, ismeretterjesztő, valamint művészi értékű sorozatait is, melyek közül a legemlékezetesebb a színes üvegcserepek absztrakt képeiből összeállított, Wangelis zenéjére alapozott „Oxigén” volt. Önálló kiállítással szerepelt a Fotógalériában, a város és a megye többi kiállító helyein, és nagy sikerrel mutatták be képeit a finnországi Vantaaban, csakúgy, mint a Megyei Könyvtárban, melynek hosszú évekig nagyra becsült munkatársa volt.
   Színes egyéniségének bemutatása nem lenne teljes, ha nem említenénk meg talán legszeretettebb hobbiját, a kisvasút modellezést, a terepasztal készítést és azok fényképezését. Halála után róla nevezték el az általa létrehozott iskolagalériát  a Kodály Zoltán Általános iskolában.