Salgótarján montázs
Várhegyi László galériája:
H-3100 Salgótarján, Fő tér 5. tel.: +36 32 310503  e-mail: info@fotoklubnograd.hu

 Várhegyi László

  A fényképezéssel 12 éves korában ismerkedett meg. Első gépe egy magyar gyártmányú egyszerű boxgép volt: a Dici. Nagyítógép hiányában filmjéről 3x4 cm-es másolatokat készített. Később Szmena, Zenit, Praktika, Nikon következett. A laborfelszerelés is bővült: Upa, Opemus, Magnifax nagyítógépekkel készültek a nagyítások. Az ehhez szükséges tudást szakkönyvekből és saját tapasztalatai alapján szerezte meg.
  A fekete-fehér, a színes dia és színes negatív filmhívástól eljutott a színes papírkép kidolgozásig, melyet Durst hívógépen készített. A fotózás minden mozzanata érdekelte az exponálástól a kész nagyításig. Egyéni felkészüléssel fényképész szakmunkás bizonyítványt szerzett a Práter utcai iskolában. Elvégzett egy Dékány István által szervezett reklámfotós tanfolyamot is. Végezte mindezt hobbiból, mert hivatása mellett kedvtelésnek tartotta a fotózást.
  Az analóg fotózás mellett megjelent a digitális technika, ami később teljesen egyeduralkodóvá vált. A digitális fényképezőgép használata mellett szüksége volt a hagyományos technikával készült filmek szkennelésére. Első digitális gépe Fuji 602-es volt, amit követett egy Nikon D 200.
  A videózás is érdekli. 1985-től foglalkozik mozgóképpel. Először Panasonic VHS, később Hitachi HI-8, majd Sony D-8 volt használatban. Ezeket követte a Canon XM-2-es kamera. A felvételeket számítógéppel szerkeszti, DVD-re írja. Munkáiból a Nógrád Megyei Fotóklub eseményei követhetők nyomon: kirándulásokat, fotótúrákat, kiállítás megnyitókat örökített meg.
  A fotózáshoz való vonzódása nemcsak a képkészítés, hanem a fotótechnika gyűjtésében is megnyilvánul. Szenvedélyes és kitartó gyűjtés eredményeként gazdag fényképezőgép gyűjteménnyel rendelkezik. Mintegy 700 darabból álló kollekciója a 20. század 20-as éveitől mutatja a gépek fejlődését napjainkig.
  A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület munkájában 1990-től vesz részt. A fotóklub weblapjának szerkesztője.
  Legjelentősebb kiállítása a 70 éves jubileumi, a Nógrád Megyei Fotóklub Galériájában volt. A filmes korszaktól a digitálisig mutatta be alkotásait. Szintén itt, a "60 év - 60 kép" a 60 éves fotós tevékenységét mutatta be.
  Egyéni kiállítása volt a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban két alkalommal, az egyiken fényképezőgépekkel együtt. A  pásztói könytárban, ahol a képek mellett fényképezőgépeket is kiállított. A Baglyasaljai Idősek Otthonában, a képekkel együtt muzeális fényképezőgépek is bemutatásra kerültek. A Magyar Fotográfia Napja alkalmából Salgótarjánban a József Attila Művelődési és Konferencia Központban két alkalommal fototechnikai kiállításra került sor. Az elsőn csak fényképezőgépek, a másodikon fotólabor eszközök, színes nagyító és előhívó gépek. 2011-ben a salgótarjáni Történeti Múzeumban fényképezőgépei voltak kiállítva. Sárospatakon a Fotóművészeti Nyári Egyetem alkalmából fényképezőgép gyűjteményének ritkább darabjait nézegethették a résztvevők. Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban a MAFOSZ Szalon alkalmával volt kiállított fotója.
  Klubkollekciós kiállításokon alkotásai megjelentek a Nógrád Megyei Fotóklub Galériájában több alkalommal, a vajdasági Szabadkán, az ukrán Ungváron, a csehországi Jablunkovban, a szlovákiai Rózsahegyen, Besztercebányán, Sztopkón, Rimaszombaton, Beretkén, az erdélyi Csíkszeredán, az ausztriai St.pöltenben, St.Valentinban.